Cvičení jednotek SDH v roce 2018

posted in: Novinky | 0

Ve dnech 5.5.2018 až 6.5.2018 proběhlo v Čejeticích připravované cvičení jednotek SDH okresu Strakonice, které bylo připraveno Odbornou radou represe (dále jen „ORR“). Toto cvičení bylo již sedmým ročníkem. Cvičení se zúčastnily následující jednotky SDH: Čejetice, Štěkeň, Přechovice, Skaličany, Třebohostice a Čimelice.

Tématem pro letošní rok byla zdravověda, ukázka služebního psa PČR a dálková doprava vody. Dopolední program byl zahájen v 8 hodin přivítáním vedoucím cvičení Ing. Pavlem Škardou a starostkou obce Čejetice paní Ivanou Zelenkovou.

Vlastní cvičení začalo v 9 hodin v místní jídelně. Začalo se ukázkou defibrilátoru, kterou nám připravila jednotka SDH Čimelice a následně vedl přednášku primář MUDr. Pavel Dohnal z 2.oddělení následné péče a Spánkové laboratoře, Nemocnice České Budějovice, a.s., který nás seznámil s předlékařskou péčí a zásadami první pomoci. Součástí přednášky byla i praktická část s figurínou. Zde si většina cvičících vyzkoušela praktickou možnost umělého dýchání a přímé masáže srdce.

Po sobotním obědu, který zajistil pan Jaroslav Fišer – Gastro Fišer, jsme se všichni přemístili za místní zemědělské družstvo. Zde jsme simulovali požár lesa a postupně jsme nasazovali jednotky od vodního zdroje směrem k cisternám na požářiště. Vše se provádělo s rozvahou a byl kladen důraz na dodržování správných zásad zřízení čerpacího stanoviště a vedení hadicového vedení.

Po zhodnocení byla připravena ukázka služebního psa příslušníkem PČR Pavlem Varnuškou. Největší zájem byl o vyzkoušení „rukávu“ zachycení psem.

Po ukončení cvičení, proběhlo závěrečné zhodnocení celého cvičení a proběhl návrh na další ročníky. Následující cvičení by po domluvě s jednotkou SDH Čimelice mělo proběhnout v jejich lokalitě a témata se zatím připravují.

Všem, kteří se na cvičení podíleli, bych chtěl poděkovat a popřát, aby jim elán vydržel i do dalších ročníků.